Over Sint-Maarten

St-Maarten is een eiland in de Caraïbische zee, genoemd naar de heilige Maarten. Het eiland is 87 km² groot en is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. De grens tussen het Franse en Nederlandse deel bedraagt 10 km.

 Het Franse deel koos in 2003 voor een zelfbestuur en werd in 2007 een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Het Nederlandse deel is sinds 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Collectivité de Saint-Martin:
  • Oppervlakte: 53,2 km²
  • Hoofdstad: Marigot
  • Bevolking: 35 925 (2007)
  • Prefect: Maurice Michaud
Land Sint Maarten:
  • Oppervlakte: 34 km²
  • Hoofdstad: Philipsburg
  • Bevolking: 38 959(01-01-2007)
  • Gouverneur: Eugene Holiday 
 
Op dit moment is het nog onduidelijk wat de munteenheid op de verschillende eilanden zal worden. Op de eilanden werd tot voor kort betaald met de Antilliaanse gulden. Curaçao en Sint Maarten krijgen waarschijnlijk een nieuwe munteenheid, de Caribische gulden.


 Ligging St-Maarten

 
Tijdens onze zomer is het op de Nederlandse Antillen zes uur vroeger dan in België. In onze wintermaanden is dit tijdsverschil vijf uur.

Verkeer

Het verkeer is er over het algemeen vrij rustig. In St-Maarten rijdt het verkeer zowel in het Nederlandse als in het Franse deel aan de rechterkant.

De wegen in het Franse deel zijn iets beter. De wegen in het Nederlandse deel zijn niet goed geasfalteerd en er zijn veel gaten in het wegdek.

Op het eiland rijden minibusjes. Zodra je een minibusje met het bordje 'Philipsburg' of 'Marigot' of waar je ook naar toe wilt ziet rijden steek je gewoon je hand op en hij stopt voor je. Het ritje heeft het vaste bedrag van US 1.50.

Klimaat in Sint-Maarten

Op St-Maarten heerst een tropisch klimaat. De temperatuur ligt het gehele jaar rond de 28 graden. De oostelijke passaatwind brengt een verkoelend briesje, waardoor je het eigenlijk nooit heel heet hebt.

De seizoenen op St-Maarten zijn anders dan de seizoenen in België. Op de Antillen is er sprake van een droog seizoen en een regenseizoen. Dit regenseizoen loopt ongeveer van juni tot december. Tijdens die maanden kan het flink regenen, maar de zon schijnt nog steeds veel. In de droge periode kunnen er ook tropische regenbuien voorkomen.

St-Maarten ligt nog net in de zogenaamde hurricane-belt van het Caribisch gebied. Dit betekent dat orkanen langs kunnen komen tijdens het regenseizoen.

Taal Sint Maarten

Er zijn verschillende officiële talen: Nederlands, Engels, Papiamento en Frans (op het Franse deel van Sint Maarten). Het Papiamento is een creoolse taal, gebaseerd op het Portugees en met Engelse en Nederlandse invloeden.

Bijna iedereen  spreekt Engels of kan zich in ieder geval verstaanbaar maken in het Engels. Maar wij als Belg kunnen waarschijnlijk gewoon in onze eigen taal met de locals praten. Het is echter wel leuk om toch enkele  Papiamento-woorden te kennen.

Een aantal voorbeelden: 

Religie - Tradities - Gewoonten

Het grootste deel van de mensen op de St-Maarten zijn katholiek. Verder zijn er een klein aantal moslims en zijn er kleine protestantse en joodse gemeenschappen.

De eilanden zijn beïnvloed door veel culturen. De Nederlandse, de Franse, de Afrikaanse. Dit zorgt voor een unieke stijl op de eilanden met hun eigen ritmische dansen en eigen kunst.
De levendige cultuur is terug te zien in het aantal festivals dat gehouden wordt. In april is het jaarlijkse carnaval, dat in Afrikaans-Caribische stijl wordt gevierd. Dit carnaval wordt zelfs uitbundiger gevierd dan kerstmis.

Op het eiland gaat alles een stukje trager dan in België. Dit komt grotendeels door het warmere klimaat. Je jaagt de inwoners dus best ook niet op, dit heeft alleen een averechts effect. Verder zijn familiebanden en gastvrijheid op de St-Maarten heel belangrijk.

Favoriete sporten op het eiland zijn baseball, softball, boxen, atletiek, voetbal en basketball. Daarnaast zijn de hanengevechten een bekend fenomeen. Deze oude sport wordt beoefend in onder andere het Franse deel van het eiland, La Savanna, Rambeaud en Grand Case. Hierbij wordt ook gegokt.

Economie 

St-Maarten is een belangrijke toeristenbestemming. De economie is dan ook dagelijks gericht op het massatoerisme. Dagelijks meren er verschillende cruiseschepen aan en landen ettelijke vluigtuigen op de Princess Juliana International Airport.
In 2012 is er een economische groei van 1.5% geweest volgens de Centrale Bank van Curaçao. Deze groei was hoofdzakelijk te danken aan de toename van de activiteiten in de sectoren restaurants en hotels en transport, opslag en communicatie.  


Bestuur

Het bestuur van het land bestaat uit een gouverneur, een kabinet en de Staten.

De gouverneur: Dit is de vertegenwoordiger van het staatshoofd. De huidige gouverneur is Eugene Holiday en de waarnemende gouverneur is Reynold Groenenveldt.

De Staten vormen het parlement van het autonome land Sint Maarten. Zij bestaan uit vijftien leden die periodiek voor een termijn van 4 jaar worden gekozen


Voor mijn persoonlijke ervaringen / interpretaties over bovenstaande informatie  lees je best de rubriek "mijn ervaringen".

No comments:

Post a Comment